Orzech laskowy

Owoc leszczyny jest owalny, ok. 2 cm średnicy; znajduje się wewnątrz twardej owocni, w zielonej, powycinanej okrywie; jadalny; zawiera ok. 62% tłuszczu, 17% białka, 7% cukru, witaminy i sole mineralne; dostarcza oleju, wykorzystywanego w przem. spoż. (np. do wyrobu chałwy), farmaceutycznym, perfumeryjnym i farbiarskim.

Największą zaletą orzechów laskowych jest to, że wśród tłuszczów, których maja sporo, przewagę stanowią bardzo ważne nienasycone kwasy tłuszczowe. Tak więc nie muszą się ich bać osoby z tendencjami do podwyższonego cholesterolu.

Orzechy laskowe dostarczają też człowiekowi dużo wartościowego białka oraz witamin. Zawierają sporo witaminy C i B, maja też w sobie sporo minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i miedź. Niestety są dość kaloryczne, 100g orzechów dostarcza organizmowi 700 kalorii, a więc nie każdy może sobie na nie pozwolić, chyba, że w dawce leczniczej.

Orzechy laskowe powinny jeść: Głównie osoby bardzo znerwicowane, mające kłopoty z zasypianiem. Dzieci cierpiące na anemię, rekonwalescentom oraz młodzież przemęczona nauką. Osoby pracujące umysłowo ze względu na zawarty w nich, niezbędny dla „szarych komórek", fosfor. 

Są również pomocne w leczeniu uporczywych zaparć, zawierają dużo błonnika i oleju. Orzechy laskowe mają jednak też swoją wadę. Mogą być kwasotwórcze, co nie jest zachętą do zjadania ich przez osoby mające problemy z nadkwasotą, popularnie zwaną zgagą.

Orzechy laskowe pożyteczne są nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla urody. Warto czasami pokusić się na surówkę z ich dodatkiem. Taka surówka zjadana np. na śniadanie zapewnia piękną cerę oraz zdrowe i błyszczące włosy.