Orzech arachidowy

Jest roczną rośliną o wysokości od 15 - 60 cm, posiadająć żółte kwiaty. Są dwie odmiany rośliny - o pędach płożących się i wzniesionych. Pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana w Chinach, Indiach, USA i Afryce.

Żółtawoszary, łamliwy strąk zawiera jasnobrązowe nasiona zwane fistaszkami lub orzeszkami ziemnymi lub arachidowymi. Liczba orzeszków w strąku zależy od odmiany - w hiszpańskich - występują dwa, w odmianie walenckiej występuje nawet do sześciu. Są one pokryte cienką, ciemnobrązową skórką.

Orzeszki zawierają 50 - 55% tłuszczu (w jego składzie przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz 30% białka. Istnieją także odmiany orzeszków, z których usunięto 50% tłuszczu. W orzeszkach występują także: związki mineralne, witamina E oraz witaminy z grupy B.

Orzeszki orzachy mają szerokie zastosowanie. Dodawane są do słodyczy, przekąsek. W handlu spotyka się je w łupinkach oraz wyłuskane. W krajach Wschodu dodaje się je do zup, potraw curry, gulaszy. Mąkę z orzeszków ziemnych w Indiach dodaje się do chleba, ciastek oraz napojów mlecznych, by zwiększyć w nich zawartość białka.

W Chinach i Indiach z orzeszków produkowany jest olej (arachidowy), który wykorzystuje się do sałatek, gotowania i produkcji margaryny. W Indiach jest on także stosowany do konserwowania ryb. Z prażonych i zmiażdżonych orzeszków robi się masło orzechowe. Wyłoki z nasion o dużej zawartości białka stanowią dobrą paszę dla zwierząt.